A Picture Paints a Thousand Words

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, maar wéégt ook meer dan 1000 woorden. In dit artikel leg ik stapsgewijs uit hoe je de laadtijd van je website kunt verkleinen door het optimaliseren van je afbeeldingen. Ook vertel ik wat je moet weten over het optimaliseren van afbeeldingen voor Google.

1. Afbeeldingen verkleinen en comprimeren met Photoshop

2. Afbeeldingen extra comprimeren met online tools

Wil je een png-afbeelding comprimeren? Ik gebruik daarvoor TinyPNG.

Ga naar TinyPNG.
Klik op ‘Drop your .png files here’.
Selecteer je afbeelding en klik op ‘Openen’.
Klik op ‘download’.

Jpeg-comprimeren
Wil je een JPEG-afbeelding comprimeren?

Ga naar JPEG Optimizer.
Klik op ‘Bestand kiezen’.
Selecteer je afbeelding en klik op ‘Openen’.
Selecteer ‘Compression Level 99’ en vink ‘Resize Photo’ uit.
Klik op ‘Optimize Photo’.
Klik met je rechtermuis op de afbeelding en dan op ‘Afbeelding opslaan als’.
Klik op ‘Opslaan’.

3. Afbeeldingen optimaliseren in WordPress

Log in op je WordPress-website. Ik gebruik momenteel versie 3.9.1 (Nederlands).
Ga naar je bericht of pagina waarin je je afbeelding wilt toevoegen.
Klik op ‘Media toevoegen’.
Klik op het tabblad ‘Bestanden uploaden’ en dan op ‘Bestanden selecteren’.
Selecteer je afbeelding en klik op ‘Openen’.
Vul een optimale alt-tekst in (maximaal 140 tekens, inclusief spaties). Wederom: je afbeelding is bestemd voor een webpagina die je (hopelijk) optimaliseert voor een zoekwoord. Verwerk dit zoekwoord ook in de omschrijving van je alternatieve tekst. Zo weet Google waar je afbeelding over gaat, aangezien de zoekmachine die nog niet feilloos ‘leest’. Ik verwacht trouwens wel dat de waarde van de alt-tekst krimpt in de nabije toekomst, naarmate Google’s technologie voor beeldherkenning zich verder ontwikkelt.
Selecteer ‘Link naar: Geen en Afmeting: Volledige grootte’. Als je voor volledige grootte kiest, dan voegt WordPress de juiste specificaties toe aan je afbeelding: de exacte afmetingen (breedte en hoogte) in pixels (niet in percentages).Fout: <img src=”/zoekwoord.png”>
Fout: <img src=”/zoekwoord.png” width=”50%”>
Fout: <img src=”/zoekwoord.png” width=”50px”>
Goed: <img src=”/zoekwoord.png” width=”50px” height=”50px”>
Klik op ‘Invoegen in bericht’ of ‘Invoegen in pagina’. WordPress voegt geen titel toe aan je afbeelding ― en dit hoef je ook niet te doen. Dit attribuut heeft tenslotte geen toegevoegde waarde voor je SEO.
Voeg je zoekwoord toe in de omringende tekst. Google bepaalt de inhoud van je afbeelding niet alleen met de alt-tekst. Ook de omringende tekst gebruikt Google als on-page ranking factor. Voorzie de tekst in het onderschrift (caption) of rondom je afbeelding daarom ook van je zoekwoord.Let op: dit moet geen taak zijn, vind ik. Dit moet een natuurlijk resultaat zijn van goed SEO-schrijven. Je poot je zoekwoord sowieso meerdere malen in een webtekst die je optimaliseert voor zoekmachines ― dus je zoekwoord staat dan al in de buurt van je afbeelding. Uit onderzoek van Drew Eric Whitman (Ca$hvertising) blijkt dat bezoekers captions twee keer z veel lezen als bodyteksten. Een uitgelezen kans voor krachtige micro-copy, dus.
Klik op ‘Bijwerken’.

Smush.it™

Installeer de WordPress-plugin Smush.it™ om de bestandsgrootte van je afbeeldingen verder te comprimeren en te optimaliseren. Dit is een eenmalige handeling.

Download Smush.it (zip).
Log in op je WordPress-website.
Klik op ‘Plugins’ en dan op ‘Nieuwe plugin’.
Klik op ‘Uploaden’ en dan op ‘Bestand kiezen’.
Selecteer Smush.it en klik op ‘Openen’.
Klik op ‘Nu installeren’ en dan op OK.
Klik op ‘Plugin activeren’, ‘Media’ en dan op ‘Bulk Smush.it’.
Klik op ‘Run all my images through WP Smush.it right now’.
Heb je je afbeeldingen voor het uploaden in WordPress  optimaal gecomprimeerd? Dan geeft Smush.it aan ‘No savings’. Oftewel, dan heeft de plugin géén toegevoegde waarde en installeer je hem liever niet. Plugins gaan tenslotte ook ten koste van je laadtijd.

BJ Lazy Load

Installeer de WordPress-plugin BJ Lazy Load om de afbeeldingen op je webpagina pas te tonen als ze zichtbaar zijn voor bezoekers. Omdat de afbeeldingen ‘onder de vouw’ pas laden als zie naar beneden scrollen, dienen hun browsers minder HTTP-verzoeken in en laadt je webpagina sneller. En dat is niet alles. BJ Lazy Load kent twee extra voordelen: de plugin schaalt afbeeldingen in responsive designs automatisch en toont automatisch hiDPI-afbeeldingen op hiDPI-beeldschermen (zoals de Retina-display van iPhones en iPads).

Download BJ Lazy Load (zip).
Log in op je WordPress-website.
Klik op ‘Plugins’ en dan op ‘Nieuwe plugin’.
Klik op ‘Uploaden’ en dan op ‘Bestand kiezen’.
Selecteer BJ Lazy Load en klik op ‘Openen’.
Klik op ‘Nu installeren’ en dan op OK.
Klik op ‘Plugin activeren’.

Aantal afbeeldingen op je webpagina minimaliseren

Hoe minder afbeeldingen op je webpagina, hoe minder HTTP-verzoeken, hoe sneller je laadtijd. Hoe minimaliseer je het aantal afbeeldingen? Ik heb drie oplossingen voor je.

  1. Schrap overbodige afbeeldingen op je webpagina.
  2. Voeg iconen toe als lettertype (font) en niet als afbeelding.
  3. Voeg afbeeldingen samen. Je kunt tien klantlogo’s samensmelten tot één logo-overzicht in een CSS Sprite, met een online generator.